ОМЛАДИНА И СТАРИЈИ ИМАЈУ ГДЕ ДА СЕ ОКУПЕ
9.03.2012

У оквиру подршке активностима становника у насељима општине Палилула, председник Скупштине Милан Ђурђевић и члан Већа Градске општине Палилула Милош Стојковић, посетили су село КРУШЦЕ, где су успешно завршени радови на реконструкцији зграде Дома културе „Радоје Домановић“. После пола века од изградње, залагањем Савета грађана и уз подршку Градске општине Палилула овај друштвени објекат поново ће постати место окупљања мештана овог насељеног места, које по последњем попису има око 1000 становника.

У протекле три године учињен је велики напор да се у селу Крушце реше бројни проблеми становника као што су: снабдевање водом за пиће, организован одвоз смећа, уклањање депоније. И у овој средини велики проблем је недостатак канализационе мреже, појава клизишта. По речима председника општине, проф.др Игора Новаковића очекивања су да део ових комуналних проблема становника Крушца буде обухваћен радовима из Програма инвестиционе изградње града у 2012.години. Члан Већа Градске општине Палилула, Милош Стојковић, који је редовно обилазио извођаче радова подсећа да је обећање, дато мештанима Крушца, овим испуњено. Потребан је већи степен грађанске иницијативе и учешће самих мештана у уређењу свог животног простора и побољшању квалитета живота становника у Крушцу-каже већник Стојковић.

Дом културе у Крушцу је наставак активности подршке грађанима наше општине на селу, рекао је Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине. Да подсетим, општина је учествовала у реновирању Дома културе у Лалинцу и просторија у селу Габровац. Вредност ових радова је око 700.000 динара. Оно што смо још радили у Крушцу то је помоћ мештанима у завршетку радова на сеоском водоводу. Обезбедили смо три резеорвара од републичке Дирекције за имовину. Њихова тржишна вредност је око 18.000 еура. Очекујем да ови људи већ можда наредне године добију секундарну водоводну мрежу која ће трајно решити овај проблем. Без обзира на недостатак финансијских средстав, по речима Ђурђевића, руководство општине се залагало да се у сваком насељеном месту општине уради по нешто. Наша идеја је да, што је више могуће, пренесемо део надлежности на месне заједнице и грађане који у њима живе и на тај начин подстакнемо иницијативу становника и бољу сарадњу са органима власти и установама.

Председник Савета грађана Томислав Стојановић каже да у дужем периоду ништа није рађено у Крушцу. Ево, сада смо веома захвални општини Палилула да једноставно немам речи. Дом културе је био у јадном стању, почев од спортског бифеа до велике сале. Тражили смо решење да обезбедимо и рад члановима нашег културно-уметничког друштва и фудбалском клубу „Морава-Крушце“. Друштвени живот се коначно враћа у наше место. Надамо се да ћемо ускоро отпочети са радовима на регулацији  канализационе мреже и увођењу секундарне водоводне мреже. По речима Ратомира Здравковића, сада омладина Крушца има где да се окупи и дружи. Много нам значи овај Дом-каже Ратомир. Раније овде није могло да се уђе, било је страшно и запуштено. Општина Палилула је помогла више него што треба. И ми старији сада имамо где да се окупимо.